1874. március 24. – A Pesti Napló hírei

címkivagat_1000

Kedd volt. Budapest lakói meglehetősen hideg reggelre ébredtek. A meteorológiai intézet jelentése szerint reggel 7-kor a Belvárosban 1.2 Celsius fokot mértek, a szél gyengén fújt északnyugatról. A Duna vízállása Pesten 8 láb és 10 hüvelyk volt. Száraz, derült idő ígérkezett aznapra.

idojarasjelentes_1000

A napi politikai események szokásos menetükben haladtak. A képviselőház összeült, különféle interpellációk hangzottak el Bittó István miniszterelnök és Ghyczy Kálmán pénzügyminiszter jelenlétében. A tőzsdén a hangulat lanyha, a forgalom csekély volt.

A Pesti Napló aznapi száma – sok egyéb mellett- az alábbi érdekes híreket tette közzé:

„Elhunyt Nyáregyházi Nyáry Miklós, Pest megye bizottmányi tagja. Az elhunyt nevezetes volt nagy testalkatáról és rendkívüli súlyáról, 3 mázsát nyomott. A temetkezési vállalkozó kénytelen volt számára külön koporsót készíttetni.”

„A „Próféta” mai előadásán nagyon meglátszott, hogy próba nélkül vették elő. A karok hamisan énekeltek, Kocsis Irma (Fides) alig tudott egy ép hangot adni, s maga Ellinger is fölöttébb gyöngének mutatkozott a próféta szerepében. Arról nem is beszélünk, hogy a nap a harmadik felvonásban nem akart feljönni, s az utolsó jelenetben csak üggyel-bajjal lehetett összeomlasztani a makacs papírpalotát. Ezek már annyira megszokott dolgok, hogy szinte nem is érdemlik a megrovásra fordított fáradságot.”

„Budapest főváros rendkívüli közgyűlésén a vízmérő órákra vonatkozólag Dr. Poór Imre különvéleményt terjesztett elő, melyben a vízmérő órák ellen szólt, mert azok, megszorítván a víznek kellő bőségben használatát, hátrányosan hatnak az egészségügyre; továbbá drágák, célszerűtlenek, mert nem pontosak, és végül csökkentik a víz folyásának erejét és így ennek frissességét és munkaerejét.”

„A Belügyminisztérium a napokban az ismert Bergheer Lajos-féle mechanikus színház tulajdonosának engedélyt adott, hogy a Dunát az egész királyság területén úszó színházzal bejárhassa és ezen előadásokat rendezhessen.”

Sidoli Tivadar pedig a Cirque Sidoli igazgatója hirdetést tett közzé, hogy „ma és mindennap nagy előadás – a felsőbb lovaglás mesterségében, a lóidomításban, gimnasztikában, táncban és némajátékokban mindenkor változó programmal, mély tisztelettel” várja nézőit.

cirkusz

Sidoli úr, s Pest minden polgára élte szokásos, megszokott életét. Senki nem sejtette, hogy a cirkuszt és bűvészetet kedvelő emberek számára ez a nap, 1874. március 24-e arról lesz híres, hogy a terézvárosi Rákos-árok utcában Weisz Sámuel és Steiner Cecilia ötödik gyermeke is megszületik. Világra jön egy kisfiú, akit Erik néven anyakönyveznek, s akit a világ Harry Houdiniként ismer majd meg. Itt, ezen az átlagos pesti napon kezdődik egy kivételesen sikeres és felejthetetlen művész élete, akinek Research Blogunk most, 142 évvel később emléket állít.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

                                                                                                          K.B.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.