Nagykanizsa – Weisz Sámuel fiatal évei

Akárki is vetette papírra Weisz Ferenc Dezső születési adatait, rendkívül precíz ember lehetett. A korban szokásos adatokon kívül az anyakönyvi bejegyzés szerzője egészen szokatlan részletekkel gazdagította a megszületett kisfiú családi adatait. Soraiból nemcsak az derült ki, hogy a kis Dezső délután kettő órakor látta meg a napvilágot, hanem az is, hogy az édesapa, Weisz Sámuel, Nagykanizsán született.

A Weisz gyermekek anyakönyvi bejegyzései közül csak Ferenc Dezsőében szerepel az édesapa születési helye, sehol máshol. Tudomásunk szerint ez az egyetlen, hitelesnek tekinthető dokumentum, melynek alapján Nagykanizsát jelölhetjük meg Weisz Sámuel születési helyeként. Az anyakönyv vezetője bemondás alapján rögzítette az adatokat, tehát maga Weisz Sámuel állította azt, hogy Nagykanizsán született. Megpróbáltunk utánajárni, hogy bizonyítható-e bármilyen más dokumentummal Weisz Sámuel nagykanizsai származása?

Weisz Sámuel sírkövén a születés helye nem szerepel, csupán az évszáma: 1829. augusztus 27.

Ugyanakkor egy másik dokumentumban, az 1880-as US censusban a születés évszáma egy évvel későbbi: 1830, igaz, itt csak becsült az évszám

Nagy valószínűséggel tehát igaz lehet a Weisz Sámuel sírkövén szereplő 1829-es születési évszám.

Megpróbáltuk megkeresni a nagykanizsai zsidó hitközség születési anyakönyveit az 1800-as évek elejéről, sajnos azonban ezek nem maradtak fenn, így a legfontosabb, bizonyító erejű dokumentum hiányzik Weisz Sámuel születéséről.

Azonban találtunk néhány érdekes bejegyzést a nagykanizsai piarista gimnázium 1840-1844-es évfolyamaiból. A gimnáziumba a gyermekek 10 éves koruk felett kerülhettek, az elemi iskola elvégzése után.

A gimnázium naplóbejegyzései szerint az 1840-44 közötti években járt oda egy Weisz Sámuel nevű gyermek, az 1840-41-es tanévtől 1843-44-es évig, négy grammatikai osztályt végzett. Az apja P. Henricus, kereskedő, hittanára Löw Leopold rabbi.

Íme a vonatkozó bejegyzések:

Weisz S. 1840-41_1000

1840/41

Weisz S. 1841-42_1000

1841/42

Weisz S. 1842-43_1000

1842/43

Weisz S. 1843-44_1000

1843/44

Az első rubrikában szerepel a gyermek neve, azaz Weisz Sámuel, és esetlegesen az életkora. A második rubrikában a felekezete: izraelita, születési helye, azaz Kanizsa vagy N (Nagy)Kanizsa, és Zala megye neve, a harmadikban az édesapa neve és foglalkozása, azaz P. Henricus és mercator, azaz kereskedő, az ibidem szó jelentése pedig az „ugyanott”- ez feltehetőleg a lakhelyre vonatkozik. Még egy adatot tartalmaz minden sor, a gyermek hittanárának nevét, aki nem más, mint Löw Leopold, rabbi.

Az, hogy a nevezett gyermek valóban Houdini édesapja volt, még további kutatásokat és bizonyítást igényel. Ez a kutatás az elkövetkezendő évek munkája lesz. Gyanúnk azonban alapos: maga Houdini mindig tanult embernek nevezte az édesapját. Úgy tudjuk, hogy Weisz Sámuel próbálkozott jogi tanulmányokkal, ezért jelölte meg magát néhány gyermeke anyakönyvi bejegyzésében joggyakornoknak vagy jogtanácsosnak. A jogi tanulmányoknak pedig előfeltétele volt a gimnáziumi végzettség.

Hamarosan közelebbről, több fényképpel bemutatjuk Weisz Sámuel szülővárosát,  Nagykanizsát és a nagykanizsai Piarista Gimnáziumot.

 

Köszönet Csomor Erzsébetnek (Zala Megyei Levéltár) a cikk írásához nyújtott segítségéért.

K.B.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.