Houdini és Bécs. 1. rész (1900)

Ebben a hónapban Houdini kelet-európai útjaival kapcsolatban mutatunk be néhány érdekes dokumentumot, bécsi és prágai tartózkodásairól mesélünk részleteket. Hogy miért is fontosak ezek a Budapesthez közeli fellépések számunkra? Azért, mert ha Houdini valaha is Budapestre jött, akkor igen valószínű, hogy valamelyik közeli városban tett fellépése előtt vagy után látogatott el szülővárosába.
Harry Houdini első bécsi fellépése 1900 novemberére lett meghirdetve. Nem más, mint Waldmann Lajos Mór szerződtette őt, a Ronacher színház igazgatója. Az Etablissement Ronacher (ahogyan akkoriban hívták) Bécs első varietészínházának számított a századfordulón. Különösen is fontos számunkra, hogy a Ronacher igazgatója, Waldmann Lajos Mór magyar származású ember volt. Fia, Waldmann Imre, a Fővárosi Orpheumot igazgatta néhány éven keresztül.
Íme a Ronacher épülete 1872-ben, megnyitása idején és manapság:

Ronacher then and now

Houdinit tehát 1900. november 1-jére várták Bécsbe, s az újságok már október végén propagálni kezdték debütálását. Amint az alábbi cikk is mutatja, az akkor még kevéssé ismert szabadulóművész életrajzát részletesen ismertették, s így tettek Berlinben előadott fantasztikus trükkjeivel is. A német nyelvű szöveg utolsó mondata kijelenti, hogy Houdini november 1-jén lép fel először a Ronacherben.

Wienerwald Bote 1900 oktober 28 legkisebb

Wienerwald Bote, October 28, 1900.

Még az adott napon, november elsején is úgy jelent meg a Neues Wiener Journal, hogy Houdini aznap este fellép. „November elseje szenzációs bemutatkozást hoz: először lép fel Bécsben az amerikai Harry Houdini!’”
Neues Wiener Journal 1900 nov legkisebb

A következő napon azonban rossz hírek érkeztek: Houdini szenzációs premiere elmaradt. Az ok: Berlinben olyan kihívásokat kapott, melyeket egyszerűen nem utasíthatott vissza. Ha úgy tesz, elveszítette volna hírnevét, mint a „Bilincsek Királya”! Ezért hosszabbította meg berlini tartózkodását néhány nappal.

Neues Wiener tagblatt 1900 nov 2 kicsi

Cikk a Neues Wiener Tagblatt 1900. november 2-i számából

A pletyka, miszerint Houdininek 4000 márka kártérítést kellett fizetnie a Ronachernek a szerződés megszegéséért, néhány nappal később már világot is látott, amint azt a Sport und Salon cikkéből is olvashatjuk:
Sport und salon 1900 nov 8 kicsi

De a történet itt még nem ért véget. Érdekes módon a Deutsches Volksblatt 1900. november 4-i számában az alábbi hirdetés jelenik meg:

Deutsches Volksblatt 1900 november 4 kicsi

A Ronacher bemutatja
Ma és minden nap: Harry Houdini, a Kitörő-Király!

Noha nyilvánvaló, hogy Houdini nem volt Bécsben, a Ronacher mégis felhasználta nevét, hogy a novemberi varietére még több nézőt csábítson be. Nem lehetett véletlen a hirdetés megjelenése, hiszen még további napokon is megjelent ugyanez a szöveg: november 6-án, 8-án and 13-án.
A bécsi közönségnek még másfél évet kellett várnia, mire végre élőben láthatta Houdini mutatványait 1902 márciusában. Előtte azonban, 1901-ben, Houdini Prágában tett látogatást, melyről következő posztunkban írunk néhány érdekességet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.