Robert-Houdin – a modern bűvészet atyja

Amint ígértük, kutatói oldalunkon bemutatjuk a House of Houdini, Budapest állandó kiállításának egy-egy nevezetes darabját is. A sorban az első Jean-Eugène Robert-Houdin alább látható kötete, mely A varázslás és a bűvészet titkai (The Secrets Of Conjuring & Magic) címet viseli.

Houdin_1000

A kiállításban szereplő kötet első angol nyelvű kiadás 1878-ból. Szerzője, akit a modern bűvészet atyjaként tisztelünk, egy francia órásmester, akinek szenvedélye volt a bűvészet. A kötet rendkívül szórakoztatóan, sok képpel illusztrálva vezeti be az olvasót a modern bűvészet alapjaiba. Feltehetően ezt a kötetet olvasva döntötte el a fiatal Weisz Erik, hogy a Houdin névhez egy i betűt illesztve Houdini néven folytatja tovább karrierjét.

A kötet a mai napig a bűvészet kézikönyve, hiszen szerzője nemcsak alapvető trükköket fed fel, hanem különös hangsúlyt helyez a meggyőző, művészi előadásmódra. A szerző legfontosabb megállapítását ki is másoltuk a kötet 43 oldaláról:

Houdin inside_980

„A conjuror is not a juggler; he is an actor playing the part of a magician;”

Magyar fordításban: „A bűvész valójában nem bűvész, hanem színész, aki a bűvész szerepét játssza.” Ez a gondolat alapvető fontosságú a modern bűvészet megszületése szempontjából, hiszen a szerző a mutatványok mellett egyforma fontosságot tulajdonít a bűvész személyiségének, a színpadi szereplés kimunkáltságának.

Még egy érdekes, talán kevéssé közismert tényt szeretnénk megemlíteni ebben a rövid posztban. A kötet szerzője születésekor egyszerűen a Jean-Eugène Robert nevet viselte. 1830-ban ismerte meg későbbi feleségét, Cécile Houdin-t, egy párizsi órásmester lányát. Az esküvő után, akkortájt meglehetősen szokatlan módon, Jean-Eugène Robert felvette felesége vezetéknevét is, és onnantól kezdve családnevét kötőjeles formában, Robert-Houdin-nek írta.

Houdini művészneve tehát valójában egy párizsi órásmester családjától, s végső soron egy hölgytől származik! Ez a megállapításunk talán még az életével részletesen foglalkozó rajongókat is meglepheti…

                                                                                              K.B.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.