Houdini és Prága

Legutóbbi írásunkban említettük, hogy Houdini mindössze egyszer, 1901 szeptemberében járt Prágában. Eduard Tichý szerződtette őt, az akkori Varieté Színház igazgatója. A színház még ma is működik, de már más néven: a Karlín Színház nevet viseli.

A Karlín Színház (a Rendi Színház és a Nemzeti Színház után) Prága harmadik legrégebben működő színháza. Az épületet eredetileg Eduard Tichy, prágai üzletember építtette 1880-81-ben, a német építész, Otto Ehlen tervei alapján, historizáló stílusban. Az épület kivitelezője František Kindl cége volt.

Az ünnepélyes megnyitóra 1881. augusztus 27-én került sor. Eduard Tichý eredeti elgondolása az volt, hogy az épületet utazó színházaknak és cirkuszoknak adja majd bérbe. Az épületet magát úgy alakították ki, hogy szükség esetén valódi cirkusz poronddá válhasson a belseje, s a színház mellé 84 ló számára alkalmas istállót is építettek. A nézőtér eredeti mérete szerint 2000 fő befogadására volt alkalmas, a nézők egy része műsor közben asztaloknál foglalhatott helyet.

Az alapító legidősebb fia, Karel Tichý vetette fel az ötletet, hogy a színházat állandó varietészínházként kellene működtetni. Ez az új éra 1885. szeptember 5-én egy vadonatúj műsorrenddel kezdődött el. Amikor az alapító, Eduard Tichý 1891-ben meghalt, a színház üzemeltetését fiai vették át. 1897-ben az ifjabbik Eduard Tichý ismét átalakította az épületet, ezúttal Friedrich Ohmann tervei alapján. A rekonstrukció főleg a belső tereket érintette, az eredetileg nem különösebben kihívő belső terek gazdag, neobarokk stílusban szépültek meg.

Az alábbi képeslap 1903-ban készült, rajta a Varieté Színház. A bal alsó sarokban jól látszik, hogy a földszinten a nézők asztaloknál foglalhattak helyet:

 

Karlin szinhaz képeslap 1903

 

Houdini mindig arra törekedett, hogy fellépései rekordokat döntsenek, s hogy nevét különös dicsfény ragyogja be. Amikor ifj. Eduard Tichy meghívta őt Prágába, a színház átalakítása utáni nyitóesemény fénypontjának, Houdini azonnal igent mondott.

Csakúgy, mint Bécsben, az újságok már Houdini fellépése előtt hirdetni kezdték a nagy megnyitót. Az alábbi cikk 1901. augusztus 31-én jelent meg:

 

Národni listy 1901 08 31

 „Varieté Színház: Hosszú szünet után ma ismét megnyitja kapuit e szórakoztató intézmény. A megnyitó programja igen nagy érdeklődésre tarthat számot: nagyszerű fellépők következnek, elsősorban Houdini, aki bilincsekből szabadítja ki magát, jön Van Loo brüsszeli opreaénekesnő, a Volkovszkij nevű 10 tagú tánc- és énekcsoport, az amerikai Tower és Chayton, Salerno a zsonglőr, Donalov, az erőember és a Merkl nővérek.”

Kíváncsi lennék, hogy a Houdini Galaxisban látott-e már valaha valaki eredeti cseh nyelvű Houdini hirdetést ? 🙂 Ha nem, akkor álljon itt egy csodálatos darab a Humoristické listy 1901. szeptember 6-i számából:

 

Humoristické listy hirdetés 1901 09 06

 

„Varieté Színház

Nagyszerű előadások! Jegyárusítás 7 órától, a műsor 8 órakor kezdődik.

Lélegzetelállító nyitóprogram: Harry Houdini, a Bilincsek Királya, Amerika legújabb és legnépszerűbb szenzációja

Van Loo, az operadíva Brüsszelből és Salerno, a legügyesebb zsonglőr

A Black Troubadour, négytagú énekegyüttes

Jegyek elővételben a Bazár 27-ben, reggel 8 és este 8 óra között válthatóak.
Az előadás után a villamosok minden irányban indulnak.”

Houdini egy hetet töltött Prágában, szeptember 8. és 15. között. Saját maga is beismerte, hogy fellépései nem döntöttek rekordot, talán ez is közrejátszott abban, hogy később soha nem tért vissza Prágába.

A német nyelven megjelenő „Prager Tagblatt” 1901. szeptember 15-én a következőképpen jelentette Houdini fellépésnek utolsó napját: „Ma látható utoljára Houdini, Salerno zsonglőr és Van Loo énekesnő…”

 

Prager Tagblatt 1901. 09. 15

 

Houdinit következő kelet-európai szerződése végre Bécsbe vitte, de az már egy másik történet.

Következő posztunk egy eredeti dokumentumokkal színesített kis kitérő lesz, bemutatjuk Joseph Velle magyar bűvészt, akinek részletes életrajzát kutatói blogunk közli elsőként.

(Köszönettel tartozom Jitka Pejsovának, aki segített e remek cikkeket megtalálni, és lefordította azok szövegeit cseh nyelvről angolra.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.