Harry Houdini – a kezdetek

1926. június 12-én, szombaton a Cleveland Plain Dealer olvasói reggeli kávéjuk kavargatása közben az alábbi cikket olvashatták a napilap „Válaszolunk olvasóinknak” rovatában: Houdini. Hol találok megbízható adatokat a nagy bűvész, Harry Houdini életéről? Egy clevelandi olvasójuk, E. H.

cleveland

A szerkesztő válasza egyszerű és megnyugtató: „Igazán semmi különös nincs az életében. 1874-ben, Wisconsin állam Appleton városában született, édesapja Dr. Mayer Samuel Weisz, rabbi. stb.” A kérdés beküldője és az újság olvasói elégedetten dőlhettek hátra az igazság teljes tudatában. Konstatálták hogy igen, a világ akkortájt leghíresebb embere, a legendás szabadulóművész, Harry Houdini is Amerika szülötte!

A szerkesztő nem tévedett. Honnan is sejthette volna, hogy Harry Houdini valójában nem ott és nem akkor született? Hiszen Houdini minden hivatalos dokumentumban Appleton városát jelölte meg születési helyeként. Nézzük csak, hol:

Hát például itt, ebben az 1913-ban kelt útlevélkérelmében:

Harry Houdini 1913. július 25-én beadott, 13451-es számú útlevélkérelme. Az egy oldalas dokumentum az amerikai Nemzeti Levéltár Mikrofilm Gyűjteményében található, jelzet: M1490, roll 193, Records of the Department of State, Record Group 59. (Passport Applications, January 2, 1906 – March 31, 1925)

Az oldal felső harmadában, középen, tökéletesen olvasható az Appleton név.

De ha még keresgélünk egy kicsit, találunk egy másik hivatalos dokumentumot is, ezt az 1919-ben, hat évvel később kelt útlevélkérelmét:

Harry Houdini 116792-es számú, 1919. szeptember 15-én kelt útlevélkérelme. A dokumentum 4 oldalból áll, és tartalmazza Houdini és felesége, Beatrice fényképét is. Forrás: US Nemzeti Levéltár Microfilm Gyűjtemény, M1490, roll 912, Records of the Department of State, Record Group 59 Passport Applications, January 2, 1906 – March 31, 1925

Itt is jól olvasható mind Appleton városának, mind Wisconsin államnak a neve. Harry Houdini ezeken a nyomtatványokon felelőssége teljes tudatában nyilatkozik arról, hogy mikor és hol született: 1874. április 6-án, Appletonban.

the-right-way-to-do-wrong_main_200

1906-ban jelent meg Houdini „The Right Way To Do Wrong” című kötete, mely tartalmaz néhány oldal személyes vallomást is. A 94. oldal bejegyzésében ezt olvashatjuk:

„ I am an American by birth, born in Appleton, Wis., U.S.A., on April 6, 1873.”

„Amerikai vagyok, ott születtem, Appletonban, 1873 április 6-án.”

the-right-way-to-do-wrong_bk_sli

Houdini itt, valamilyen ok miatt még 1873-at jelöli meg születési évként…

Ne csodálkozzunk tehát, hogy a Cleveland Plain Dealer szerkesztője egy ma már köztudomásúan valótlan állítást idézett, amikor megválaszolta az olvasói kérdést…

De hogy mi is a valóság Houdini születése körül, s hogy hogyan derült fény Houdini magyar származására, arra következő blogbejegyzéseink válaszolnak majd!

                                                                                                 K. B.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.